
Bezmyšlenkovitě se přejídáš? Necítíš se po jídle dobře? Zajídáš nějaký stres? Máš problémy s hubnutím? Necítíš se zdravě?
Na to všechno a mnohem více ti může pomoci mindfulness/všímavost. Jestli tě trochu odrazuje název, tak neboj, není to nic náročného. 😉
Mindfulness, nebo-li všímavost, je velice jednoduchá metoda, na kterou si nemusíš vyhradit čas navíc a můžeš ji praktikovat kdykoliv a kdekoliv.
Mindfulness, jak už z názvu napovídá, tě učí všímat si a vnímat přítomný okamžik. V momentě, kdy vnímáš to, co děláš, nacházíš se ve vědomé části mozku. To znamená, že nejedeš na autopilota, tedy tvé podvědomí a nepřecpáváš se bezmyšlenkovitě k prasknutí u televize.
Vnímáš podněty (nuda, stres, hlad,…), které tě vedou k jídlu, jíš, kdy je to opravdu potřeba, pomalu a pouze do té doby, kdy se cítíš plná tak akorát.
Pokud pořád tápeš, co mindfulness je a k čemu slouží, napsala jsem tenhle článek, kde vše vysvětluji velice srozumitelně a stručně.
Teď už se pojďme podívat na samotné cvičení.
Pro názornost jsem zvolila jablko. Ty to samozřejmě aplikuj na vše, co budeš jíst a pít.
Neboj, opravdu to není náročné, jen u jídla nesmíš koukat na televizi a nijak jinak se nechat vyrušovat. Dále už jen zapoj všechny své smysly a pozoruj, co jídlo a pití dělá s tvým tělem. Chce to jen trochu cviku.
Jak jíst vědomě jablko?
- HMAT
Vezmi si jablko do ruky a pořádně si ho osahej. Využívej svého hmatu a prozkoumej všechny struktury a linie jablka. - ZRAK
Pořádně své jablko prozkoumej očima. Dívej se na něj ze všech stran. Představ si, že pocházíš z úplně jiné planety a jablko vidíš poprvé v životě. Zaměř se na všechny detaily, flíčky, stroupky, bubáka, šťopku apod. - VŮNĚ
Přilož si jablko k nosu a snaž se vnímat jeho vůni. Co cítíš? Jaké pocity zároveň vnímáš ve svém těle? Pozoruj, co se během toho děje v tvé puse či žaludku. - ZAKOUSNUTÍ
Zakousni se do svého jablka a přitom vnímej, jak automaticky tvé ruce směřují přesně tam, kam mají. Do tvé pusy. Nemusíš nad tím pohybem nijak přemýšlet a nestojí tě to skoro žádnou energii. - CHUŤ
Uvědom si každé zakousnutí do jablka. Kde se jablko právě nachází? Vytéká z něj šťáva? Jak chutná? Mění se ta chuť během žvýkání? Jak se mění textura a teplota? Jak dlouho toto sousto žvýkáš? Proč ho žvýkáš takhle dlouho? - POLKNUTÍ
Jak bys popsala moment, kdy jsi připravená toto sousto spolknout? Co v tvé mysli předchází spolknutí? - POCIT
Jaký máš pocit, když jablko spolkneš? Vnímáš, jak dál putuje v tvém těle? Jak se cítí tvé tělo? Jaké pocity přicházejí, když celé jablko sníš?
Proč praktikovat mindfulness při jídle a pití?
- Přítomný okamžik je totiž to jediné, co právě existuje. Když vytváříš kvalitní přítomný okamžik, vytváříš i kvalitní budoucnost.
- Uvědomění, že jíš, co jíš, jak to jíš a kdy to jíš, povede k mnohem zdravějším volbám v tvém jídelníčku.
- Budeš mnohem lépe vědět, co ti dělá dobře a které potraviny ti naopak nevyhovují.
- Budeš si potravin, které jíš, mnohem více vážit, protože si budeš moc dobře uvědomovat, jak dobře ti slouží.
- Mindfulness tě naučí dívat se na svět novýma očima. Uvidíš mnohem více detailů a drobností, které jsou důležité, ale ty jsi je opomíjela.
- Díky mindfulness se tedy naučíš být i více vděčná a budeš mnohem spokojenější.
Líbilo se ti toto cvičení?
Pokud ano, poděl se o něj se svými přáteli, nebo s někým, komu myslíš, že toto cvičení pomůže. 😉
Sleduj citimseskvele.cz na Instagramu -> https://www.instagram.com/citimseskvele.cz/
Najdeš tu plno informací o tom, jak na sobě efektivně pracovat a dosáhnout vytoužené změny.